Anmälan till samfundet kom från anstalten i Umeå.
En anställd vid anstalten fick i maj förra året kännedom om att en advokat, som under helgen haft ett samtal med en klient, kopplat in en annan person i samtalet. Uppgifterna kom från klienten själv och personen som kopplats in i samtalet påstods vara en person som klienten fått avslag av Kriminalvården att ringa.
Enligt uppgifter från anstalten fanns inte heller någon pågående process som krävde kontakt mellan klienten och advokaten vid tillfället.
Advokaten yttrade sig på begäran av disciplinnämnden över anmälan.
I yttranden beskriver hon hur den nära 80 år gamla klienten haft svårt att komma i kontakt med sin sambo på utsidan. Hans hälsa hade börjat svikta och han var orolig för sin hälsa och sambon. Kriminalvården hade lovat att ringa sambon om något hände klienten, men trots att han ramlat och slagit huvudet hade ingen ringt henne.
Klienten hade också uttryckt att han ville ha hjälp med att upprätta testamente och göra JO-anmälan. Sambon kunde inte ringa in och klienten fick inte ringa sambon på grund av reglerna om kontantkort, som hon försökt hjälpa till att ordna med. Hon såg det så som en enkel lösning att låta de samtala en liten stund i syfte att lugna klienten samt för att de skulle kunna diskutera hur de skulle kunna ha kontakt framåt.
Advokaten säger sig inse att det inte var advokatetiskt riktigt men uppger att hon ”såg det som en nödsituation eftersom det inte är värdigt att inte få tala med sin sambo på 6–8 månader”. Hon understryker också att skälet till att något telefontillstånd inte finns har sin grund i en formalitet.
Advokatsamfundets disciplinnämnd varnar nu advokaten och ålägger henne att betala 25 000 kronor i straffavgift.
”Att på detta sätt utnyttja sin ställning som advokat för att medvetet kringgå myndigheters beslut, utgör ett allvarligt åsidosättande av god advokatsed”, skriver nämnden i beslutet.