Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Skattesmäll efter myntförsäljning på Tradera för 1,4 miljoner

En man som sålde samlarmynt för över 1,4 miljoner kronor på Tradera under två år nekas att tillämpa reglerna om förenklad vinstmarginalbeskattning. Kammarrätten anser att han inte kunnat visa vilka varor som köpts från privatpersoner eller koppla försäljningarna till specifika inköp.

Skatteverket beslutade i november 2022 att ändra en mans inkomstskatt och moms för åren 2020 och 2021. Han påfördes även skattetillägg.

Mannen har sålt samlarmynt på Tradera. Under 2020 hade han 3 149 annonser på Tradera och slutpriset på varorna uppgick till totalt 766 787 kronor. Under 2021 hade han 2 503 annonser på Tradera där slutpriset uppgick till sammanlagt 680 762 kr.

Mannen överklagade till Förvaltningsrätten i Stockholm och anförde att det rör sig om en hobbyverksamhet där han säljer mynt för att finansiera sin myntsamlarhobby. Att han har sålt mynt för att kunna köpa nya innebär inte att samlandet har ett vinstintresse.  

Med hänsyn antalet annonser och det belopp som transaktionerna uppgått till ansåg förvaltningsrätten att det var fråga om en momspliktig näringsverksamhet. Mannen skulle därför beskattas i inkomstslaget näringsverksamhet och påföras moms.

För det fall att verksamheten anses vara momspliktig har mannen invänt att reglerna om förenklad vinstmarginalbeskattning ska tillämpas för omsättning som skett från personer som inte omfattas av momsregelverket. Av bestämmelserna framgår att den som säljer begagnade varor, konstverk, samlarföremål eller antikviteter i vissa fall välja att beräkna momsen på skillnaden mellan försäljningspriset och inköpspriset, i stället för enbart på försäljningspriset.

Förvaltningsrätten ansåg dock att mannen inte hade visat att förutsättningarna för att tillämpa förenklad vinstmarginalbeskattning var uppfyllda. Inte heller i övrigt gjorde domstolen någon annan bedömning än Skatteverket. Överklagandet avslogs därför.

Kammarrätten i Stockholm instämmer i underinstansernas bedömning gällande inkomstskatt och moms. Frågan är dock om reglerna om förenklad vinstmarginalbeskattning kan tillämpas.

En förutsättning för att tillämpa förenklad vinstmarginalbeskattning är att det går att uppskatta den sammanlagda vinstmarginalen för de varor som uppfyller kriterierna för förenklad vinstmarginalbeskattning under en redovisningsperiod. Detta kräver att det går att särskilja förvärv och försäljningar av sådana varor från omsättningar som ska beskattas enligt mervärdesskattelagens allmänna regler.

I målet saknas underlag som visar att mannens förvärv på Tradera under 2020 och 2021 gjorts från icke beskattningsbara personer. Inte heller visar inlämnade fakturor och kvitton att vinstmarginalbeskattning har tillämpats vid samtliga övriga förvärv under dessa perioder. Därtill saknas det sammanställningar som visar vilka försäljningar under perioderna som är hänförliga till vilka förvärv.

Mot bakgrund av detta anser kammarrätten att det inte finns förutsättningar att tillämpa reglerna om förenklad vinstmarginalbeskattning. Också i övrigt gör kammarrätten samma bedömning som underinstanserna.

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

2961–2964-24.pdf

1 MB
Instans
Kammarrätterna
Rättsområden
Övrig affärsjuridik, Skattetillägg, Fri rörlighet, Mervärdesskatt, Inkomstskatt - individ