Konsumenträtt

Urval av experter

Elisabeth Vestin
Partner och Head of IP & Tech på Hannes Snellman Advokatbyrå
Jessica Tressfeldt
Associate, IP & Tech på Hannes Snellman Advokatbyrå

Nyheter (1765)

Miljonavgift för telefonibolag för svartlistade affärsmetoder

Ett telefonibolag förbjuds i Patent- och marknadsdomstolen att fortsätta med de affärsmetoder som har använts. Konsumenter har blivit lurade att tro att de fått sänkta abonnemangskostnader och gratis produkter, men har blivit krävda på tiotusentals kronor. Företaget åläggs nu även att betala 5,6 miljoner kronor i marknadsstörningsavgift.

Instans
Patent- och marknadsdomstolen
Rättsområden
Övriga rättsområden

ARN: Pengarna tillbaka för inställda konserter i Corona-tider

En konsument som beställt tio biljetter av konserten “Thank You for the Music" har rätt att få tillbaka pengarna. En cyklist får halva anmälningsavgiften till Vätternrundan. Allmänna reklamationsnämnden slår fast att force majeure inte gäller vid återbetalning i Corona-tider samt att erbjudande om senarelagt evenemang kräver kundens godkännande.

Instans
Allmänna reklamationsnämnden
Rättsområden
Övriga rättsområden, Affärsjuridik

Influencer förbjuds marknadsföra fiskolja mot Covid-19

En känd influensers marknadsföring på Instagram av fiskolja ger intryck av att man löper mindre risk att bli smittad av och får en bättre möjlighet att klara en infektion av Covid-19-viruset. Patent- och marknadsdomstolen går därför på Konsumentombudsmannens linje och förbjuder marknadsföringen med omedelbart verkan.

Instans
Patent- och marknadsdomstolen
Rättsområden
Övriga rättsområden, Offentlig rätt, Immaterialrätt

Seminarier (1)