Vad innebär semesterlagen för arbetsgivare?

Som arbetsgivare är det avgörande att vara välinformerad om semesterlagen för att undvika potentiella konflikter och rättsliga komplikationer. Att följa semesterlagen är inte bara en skyldighet utan också en viktig del av att skapa en sund arbetsmiljö och balans mellan arbete och fritid för de anställda.

Vad innebär semesterlagen för arbetsgivare?

Semesterlagen i korthet

Semesterlagen reglerar olika aspekter av semestern, såsom semesterrätt, semesterlön och semesterersättning. Den anställde har rätt till 25 dagar betald semester om de är tillsvidareanställda, om inte förskottsemester appliceras har en nyanställd ändå rätt till 25 dagars obetald semester.

3 viktiga saker att tänka på

  1. Semesterdagarna är hela dagar. En anställd kan inte ta ut en halv semesterdag.
  2. Den som har rätt till mer än 20 dagars semester kan spara överskjutande dagar upp till fem år och ta ut dem sammanhängande.
  3. Vid brist på överenskommelse kan arbetsgivaren bestämma när den anställde får ta semester.

Arbetsgivaren är skyldig att lägga ut semester

Som arbetsgivare är du skyldig att lägga ut minst 20 semesterdagar per år. Det är inte tillåtet för en anställd att avstå semester, förutsatt att det inte rör sig om obetald semester på grund av att den inte tjänat in tillräckligt antal dagar under intjänandeåret. Obetald semester är alltså den enda semester som den anställde kan avstå från.

Missa inte webbinariet om semesterlagen

För att fördjupa dig i semesterlagen och säkerställa att du som arbetsgivare är helt insatt i dina rättigheter och skyldigheter rekommenderar vi ett kommande webbinarium med arbetsgivarkonsulten Georg Frick. Webbinariet äger rum den 22 mars. Anmäl dig redan nu!

Anmäl dig här